A šta će mi LinkedIn profil?

 

LinkedIn – ah ta diiiivna mreža koju naprosto obožavam!

Koristim LinkedIn svakodnevno i prva je mreža na koju se konektujem kad se probudim! Čim uđem u kancelariju, otvorim gmail i odmah zatim – LinkedIn. Tamo sam upoznala mnogo sjajnih ljudi, zahvaljujući toj mreži sklopila ozbiljna partnerstva i ne mogu a da ne pričam svima koliko je zapravo to korisna društvena mreža.

Zato, ne mogu ni da ti opišem koliko sam nestrpljivo čekala momenat da pišem o ovoj temi 🙂 I evo, dočekala sam.

 

 

Sigurna sam da ti je dosad makar jedna osoba rekla da treba da napraviš LinkedIn profil. Možda si ga nekad davno i kreirao ali ne umiješ da ga koristiš. Zato sam tu, da popričamo malo na ovu temu jer je došlo vrijeme da svoju karijeru shvatiš ozbiljno!

Kao uvod u današnji razgovor poslužiću se mini-anketom koju smo sproveli u našoj Facebook grupi:

 

 

PS. Klikni ovdje ako želiš da se pridružiš našoj Facebook grupi

 

Pokazalo se da najveći broj ljudi iz naše FB grupe NE KORISTI LinkedIn!

Neki su odgovorili da ga koriste, ali ne znaju kako da se umreže sa pravim ljudima ili ne znaju kako da traže posao na LinkedIn-u ili uopšte ne shvataju svrhu ove mreže! To me je navelo da se ozbiljnije pozabavim ovom temom, uz kafu, naravno.

LinkedIn je nastao prije nekih 15-tak godina i širom svijeta je poznat kao najefikasniji alat za online umrežavanje profesionalaca. Ako se ispravno koristi, LinkedIn može da učini čuda za tvoju karijeru i njen razvoj. Lično ne poznajem regrutera koji ga ne koristi, a uz to veliki broj poslodavaca ima svoj nalog za potrebe selekcije ali i umrežavanja sa svojim potencijalnim partnerima. Drugim riječima, ako nemaš LinkedIn, u očima regrutera i poslodavaca kao da ne postojiš.

Ok, možda razmišljaš: “A šta će mi LinkedIn, ja sam freelancer!” ili “Ne treba mi LinkedIn, ja već imam posao” ili “Ne vidim razlog da otvorim LinkedIn nalog jer planiram da se bavim sopstvenim biznisom”. Ako si pomislio nešto od navedenog, onda moram da te razuvjerim tako da ostani da popiješ ovu kafu sa mnom do kraja 🙂

Tražiš razloge da napraviš LinkedIn profil? Evo ih!

1. LINKEDIN JE PUN REGRUTERA I POSLODAVACA.

Molim za malo pažnje sve one koji traže posao: istraživanje koje je obavila kompanija Jobvite – Job Seeker Nation Study je pokazalo da je 2014-te godine u Americi čak 94% regrutera koristilo LinkedIn pri traženju kandidate! (brojka je nešto manja za zemlje Evrope, ali tu smo..). Sa druge strane, isto to istraživanje kaže da je samo 36% onih koji traže posao imalo profil na LinkedIn-u u toj godini!

 

 

Ako tražiš posao i nemaš LinkedIn profil, to je isto kao da posjeduješ preduzeće koje nećeš da reklamiraš iz ovih ili onih razloga 🙂 LinkedIn je temelj za izgradnju tvog ličnog brenda, i ovo je drugi razlog zbog kojeg ti on treba.

 

2. LINKEDIN JE OSNOVA ZA TVOJ LIČNI BREND.

E, sad me slušaj (tj. čitaj) ako si zaposlen, ili si freelancer ili pokrećeš svoj biznis: tvoj lični brend je – SVE!

Kako se umrežavaš (koga poznaješ) i kako se brendiraš (šta je ono što ljudi znaju o tebi) od velike je važnosti, i LinkedIn je još uvijek najpoznatiji i najkorisniji alat za to. Izgradnja jakog ličnog brenda SADA će ti pomoći kada budeš razvijao svoj biznis SJUTRA, iz prostog razloga – TI ćeš biti lice tog biznisa.

Ako si nekad čuo frazu Obuci se za posao koji želiš, ne za posao koji imaš, onda ćeš razumjeti njeno značenje i u kontekstu LinkedIn-a: kreiraj svoj profil za buduće prilike kojima stremiš, ne za one koje si već iskoristio.

 

3. LINKEDIN UTIČE NA TO ŠTA GOOGLE IMA DA KAŽE O TEBI 🙂

Jesi nekad probao da “izguglaš” sam sebe?

Ako si nekada aplicirao za posao online (posebno ako je to bio posao u inostranstvu), velika je vjerovatnoća da je poslodavac pretraživao tvoje ime na Google-u. Čak štaviše, ta vjerovatnoća je veća od 80%!

I, znaš šta? Tvoj LinkedIn profil ima najveće šanse da se pojavi među prvim rezultatima.

Evo, ja sam malo “guglala” samu sebe:

 

 

LinkedIn je na prvom mjestu u pretrazi, ispred Facebook-a!

A šta se dešava kada kliknem na taj link:

 

 

Juhuuu! 🙂 Moj profil ne samo da je na prvoj stranici pretrage nego je i prvi!

To znači da sam optimizovala svoj LinkedIn profil i da moji budući klijenti mogu lako da me pronađu pretražujući prema mom imenu, ali i prema ključnim riječima (o tome ćemo govoriti nekom narednom prilikom). Olakšala sam im potragu, uštedjela vrijeme i samim tim dobila na poenima u njihovim očima.

Sviđalo se to tebi ili ne, nalozi na društvenim mrežama povećavaju tvoju vjerodostojnost i čine da potencijalnim klijentima ili poslodavcima djeluješ kao provjerena i pouzdana osoba.

 

4. NA LINKEDIN-U MOŽEŠ DA TRAŽIŠ I DOBIJAŠ PREPORUKE!

Fantastična opcija koju omogućava ova mreža jeste to da tvoje konekcije mogu da potvrde da ti zaista posjeduješ vještine koje navodiš u profilu (popularno, da te “endorsuju”), a osobe sa kojima si radio ili sarađivao mogu da ti daju preporuke. To izgleda ovako:

 

 

Iako možda sada ne tražiš posao, iskoristi LinkedIn SADA da prikupiš preporuke i endorsment-e koji ti kasnije mogu biti od velike koristi.

 

5. MOŽEŠ DA SE IGRAŠ DETEKTIVA 🙂

Ovaj dio mi je omiljeni, iako svako kome pogledam profil odmah sazna da sam to uradila jer ne volim da se sakrivam iza privatnog profila. Kako da igraš ovu igricu?

Zaprati kompaniju koju targetiraš. Tako ćeš imati uvid u najnovija dešavanja u kompaniji i moći ćeš da se služiš tim informacijama kada dođeš na razgovor za posao ako tražiš posao, ili kada dođeš na poslovni sastanak ukoliko je tvoj cilj izgradnja sopstvenog biznisa. Još jedna super stvar je što tu možeš i da pretražiš otvorene pozicije odnosno oglase za posao.

Savjet plus: iskoristi to što možeš da otkriješ ko je sve zaposlen u toj kompaniji, a zatim se umreži sa tim ljudima. Na taj način si korak bliže poslu, jer ćeš posmatrajući njih moći da zaključiš o tome kakva je organizaciona kultura i klima te kompanije, a uz to, uvijek je OK da se tim ljudima javiš i zamoliš da te upute na nekoga ko je zadužen za zapošljavanje. Uz to, pogledaj njihove profile i pogledaj koje su ključne vještine koje oni posjeduju i uporedi ih sa svojima.

 

 

Kako se ja umrežavam?

Ukoliko imam sastanak sa potencijalnim klijentom, ja ga odmah potražim na LinkedIn-u. Pogledam PROFILE SUMMARY kako bih imala uvid u to ko je on, na koji način razmišlja, šta smatra svojim ključnim prednostima, itd. Zatim, istražim njegov background: koju školu je završio i gdje, koliko dugo radi u kompaniji, gdje je radio prije toga itd. Zatim istražim profil kompanije za koju radi – koliko ima zaposlenih, koja su najnovija dešavanja, koje trendove prate i kakav sadržaj dijele. Nema potrebe da ti objašnjavam koliko sam bila spremnija za razgovor sa njim negoli ranije, kada se nijesam aktivno služila ovom taktikom. Isto tako, ispitam svakog kandidata sa kojim stupim u kontakt. Jer, sjetićeš se, ja sam prije svega regruter i to mi je u krvi 🙂

 

Ali, ovdje nije kraj. Upravo sam ti pokazala nevjerovatnu moć koju LinkedIn ima prilikom pronalaženja novog posla, klijenata, ili freelance projekata. Međutim, kako bi izvukao najveću korist iz ovoga, moraš da se pokreneš.

Pozivam te da kreiraš LinkedIn profil što prije i da se povežeš sa mnom klikom ovdje. Ja ću ti, zauzvrat, rado dati smjernice kako da iz ove mreže izvučeš ono najbolje! 😉

 

I naravno, ako imaš pitanja na koja želiš da odgovorim, ili situaciju da podijeliš sa mnom i čitaocima, pusti mi mejl na office@minutadoposla.com sa naznakom „Kafa sa regruterom“ i postaćeš dio ekipe ljubitelja kafe koji svoju karijeru shvataju ozbiljno!

Radujem se sledećem ponedeljku! 🙂

 

 Bojana Perović