A šta će mi LinkedIn profil?

Sigurna sam da ti je dosad makar jedna osoba rekla da treba da napraviš LinkedIn profil. Možda si ga nekad davno i kreirala ali ne umiješ da ga koristiš.

Zato sam tu, da popričamo malo na ovu temu jer je došlo vrijeme da svoju karijeru shvatiš ozbiljno!

Ok, možda razmišljaš: “A šta će mi LinkedIn, ja sam freelancer!” ili “Ne treba mi LinkedIn, ja već imam posao” ili “Ne vidim razlog da otvorim LinkedIn nalog jer planiram da se bavim sopstvenim biznisom”.

Tražiš razloge da napraviš LinkedIn profil?

Evo ih!

1. LINKEDIN JE PUN REGRUTERA I POSLODAVACA.

Molim za malo pažnje sve vas koji tražite posao: istraživanje koje je obavila kompanija Jobvite – Job Seeker Nation Study je pokazalo da je 2014-te godine u Americi čak 94% regrutera koristilo LinkedIn pri traženju kandidate! (brojka je nešto manja za zemlje Evrope, ali tu smo..). Sa druge strane, isto to istraživanje kaže da je samo 36% onih koji traže posao imalo profil na LinkedIn-u u toj godini!

 

 

Ako tražiš posao i nemaš LinkedIn profil, to je isto kao da imaš biznis ali ne reklamiraš ga 🙂 LinkedIn je temelj za izgradnju tvog ličnog brenda, i ovo je drugi razlog zbog kojeg ti on treba.

 

2. LINKEDIN JE ALAT ZA TVOJU ONLINE REPUTACIJU.

E, sad me slušaj (tj. čitaj) ako si zaposlena, ili si freelancer ili pokrećeš svoj biznis: tvoj lični brend je – SVE!

Kako se umrežavaš (koga poznaješ) i kako se brendiraš (šta je ono što ljudi znaju o tebi) od velike je važnosti, i LinkedIn je još uvijek najpoznatiji i najkorisniji alat za to. Izgradnja jakog ličnog brenda SADA će ti pomoći kada budeš razvijala svoj biznis SJUTRA, iz prostog razloga – TI ćeš biti lice tog biznisa.

Ako si nekad čula frazu Obuci se za posao koji želiš, ne za posao koji imaš, onda ćeš razumjeti njeno značenje i u kontekstu LinkedIn-a: kreiraj svoj profil za buduće prilike, ne za one koje si već iskoristila.

 

3. LINKEDIN UTIČE NA TO ŠTA GOOGLE IMA DA KAŽE O TEBI 🙂

Jesi nekad probala da “izguglaš” sam sebe?

Ako si nekada aplicirala za posao online (posebno ako je to bio posao u inostranstvu), velika je vjerovatnoća da je poslodavac pretraživao tvoje ime na Google-u. Čak štaviše, ta vjerovatnoća je veća od 80%!

I, znaš šta? Tvoj LinkedIn profil ima najveće šanse da se pojavi među prvim rezultatima.

Evo, ja sam malo “guglala” samu sebe:

 

 

LinkedIn je na prvom mjestu u pretrazi, ispred Facebook-a!

A šta se dešava kada kliknem na taj link:

 

 

Juhuuu! 🙂 Moj profil ne samo da je na prvoj stranici pretrage nego je i prvi!

To znači da sam optimizovala svoj LinkedIn profil i da moji budući klijenti mogu lako da me pronađu.

 

4. NA LINKEDIN-U MOŽEŠ DA TRAŽIŠ I DOBIJAŠ PREPORUKE!

Fantastična opcija koju omogućava ova mreža jeste to da tvoje konekcije mogu da potvrde da ti zaista posjeduješ vještine koje navodiš u profilu (popularno, da te “endorsuju”), a osobe sa kojima si radila ili sarađivala mogu da ti daju preporuke. To izgleda ovako:

 

 

Iako možda sada ne tražiš posao, iskoristi LinkedIn SADA da prikupiš preporuke i endorsment-e koji ti kasnije mogu biti od velike koristi.

 

5. MOŽEŠ DA SE IGRAŠ DETEKTIVA 🙂

Kako da igraš ovu igricu?

Zaprati kompaniju koju targetiraš. Tako ćeš imati uvid u najnovija dešavanja u kompaniji i moći ćeš da se služiš tim informacijama kada dođeš na razgovor za posao, ili poslovni sastanak . Još jedna super stvar je što tu možeš i da pretražiš otvorene pozicije odnosno oglase za posao.

Savjet plus: iskoristi to što možeš da otkriješ ko je sve zaposlen u toj kompaniji, a zatim se umreži sa tim ljudima. Na taj način si korak bliže poslu, jer ćeš posmatrajući njih moći da zaključiš o tome kakva je organizaciona kultura i klima te kompanije, a uz to, uvijek je OK da se tim ljudima javiš i zamoliš da te upute na nekoga ko je zadužen za zapošljavanje.

Uđi na njihove njihove profile, pogledaj koje su ključne vještine koje oni posjeduju i uporedi ih sa svojima.

 

 

Kako se ja umrežavam?

Ukoliko imam sastanak sa potencijalnim klijentom, ja ga odmah potražim na LinkedIn-u. Pogledam PROFILE SUMMARY kako bih imala uvid u to ko je on, na koji način razmišlja, šta smatra svojim ključnim prednostima, itd. Zatim, istražim njegov background: koju školu je završio i gdje, koliko dugo radi u kompaniji, gdje je radio prije toga itd.

Zatim istražim profil kompanije za koju radi – koliko ima zaposlenih, koja su najnovija dešavanja, koje trendove prate i kakav sadržaj dijele.

Nema potrebe da ti objašnjavam koliko sam bila spremnija za sastanak!

Pozivam te da kreiraš LinkedIn profil što prije!

A kada to uradiš, povežimo se! 😉

– – –

Ako imaš neku priču koju želiš anonimno da podijeliš sa mnom i čitaocima, pusti mi mejl na office@minutadoposla.com sa naznakom „Kafa sa regruterom“ i postaćeš dio ekipe ljubitelja kafe koji svoju karijeru shvataju ozbiljno!

Radujem se sledećem ponedeljku! 🙂

 

 Bojana Perović