Crna lista kandidata – jesi li na njoj?

Šta ćeš uraditi kada, recimo, u restoranu dobiješ hranu koja nije svježa, ili se ne osjećaš najprijatnije zbog loše usluge osoblja?

Normalno je da ćeš poželjeti da se takvo iskustvo više nikad ne ponovi, i više nećeš dolaziti u taj restoran. Drugim riječima, prekrižićeš ga, odnosno staviti na “crnu listu”.

Nešto slično se dešava i prilikom zapošljavanja. Regruteri su često svjedoci neprijatnim iskustvima sa kandidatima, i ta iskustva žele da izbjegnu u budućnosti iz više razloga.

Danas pričamo o čuvenoj crnoj listi kandidata, tajnom spisku kojeg regruteri kriju kao zmija noge.

Šta je crna lista?

Postoji mnoštvo načina da sam sebi potpetljaš nogu prilikom traženja posla, a jedan od najgorih jeste da se nađeš na crnoj listi HR-a i/ili agencija za zapošljavanje. Možda ti termin “crna lista” još uvijek ne zvuči strašno, ali ako ti kažem da postoje načini da se i druge kompanije upozore na nepouzdane kandidate, šta ćeš onda misliti?

Lično sam imala priliku da slušam o Telegram grupi u kojoj regruteri iz cijelog svijeta dijele informacije o kandidatima koji su „blacklisted“. Kako je grupa tajna, moguće se priključiti samo na poziv nekoga iz grupe!

Razmjena podataka ove vrste je ilegalna (jer se dijele ime, prezime, kontakt podaci i nacionalnost kandidata, što je povjerljiva stvar), ali ja se neću dublje baviti ovom tematikom, jer mi nije cilj da ispravljam krive Drine, nego da tebi stavim do znanja da možeš da upadneš u ozbiljne probleme zahvaljujući samo jednom nesmotrenom potezu.

Dva su glavna razloga zbog kojih kandidati završavaju na ovakvim listama:

 1. Čine da regruter ispadne smiješan pred klijentom (ili svojim nadređenim, ako radi za kompaniju), jer nije dobro procijenio kandidata, ni rizike. Znaš, mi stojimo ispred svakog kandidata kojeg proslijedimo svojim klijentima, i odgovaramo za njega svojom reputacijom!
 2. Troše tuđe vrijeme bespotrebno, i bez imalo sažaljenja. A vrijeme nam je svima danas skupo.

Kako najlakše da završiš na crnoj listi kandidata?

1. Zakasni na razgovor za posao, ili još bolje – nemoj se uopšte pojaviti!

 

HR menadžeri i regruteri su vječito u frci sa vremenom (a ko danas nije?). Zbog toga je za njih smak svijeta ako kandidat kasni na intervju za posao duže od 5 minuta, jer ne samo što ih ostavlja na čekanju (što niko ne voli, pa ni ti), već i prijeti da upadne u termin drugom kandidatu kojeg treba da intervjuišu nakon njega. Osim toga, kašnjenje govori o tome da kandidat ne upravlja dobro svojim vremenom, zaposlenje mu nije prioritet, ne cijeni tuđe vrijeme, nije dovoljno zreo i nije profesionalan.

Jednom mi se čak desilo da je kandidat kasnio na razgovor za posao (inače zakazan u 11h!) i došao gotovo u pidžami, neispavan i vidno umoran, pod izgovorom da je imao burnu noć u gradu…

Ako vidiš da ćeš zakasniti na razgovor za posao, odmah pozovi regrutera i javi mu da nažalost nećeš moći da stigneš na vrijeme i daj opravdan razlog. Zapamti, imaš samo jednu šansu i dobro razmisli šta ćeš da kažeš („umrla mi baba“ i te fore ni slučajno ne koristi, jer ako počneš da radiš, kad-tad ćeš pomenuti babu, pa ćeš popiti otkaz jer si lažov!)

2. Malo „uljepšaj“ svoj CV

O laganju u CV-u sam pisala u jednom od mojih prvih blog postova.

Ako napišeš da si radio u nekoj firmi, a ispostavi se da nisi, odmah ideš na crnu listu. Bilo kakva sitna, naizgled bezopasna laž i svako pretjerivanje u CV-u prijete da ti unište reputaciju. Poslodavac će to prije ili kasnije saznati (kao i ono za babu), pa ćeš biti u neprilici.

Nemaš pojma koliko puta se desilo da kandidat izlista određene vještine a da se na razgovoru za posao ispostavi ne samo da su one na početnom nivou, već da ih uopšte i ne posjeduje!

Ima kandidata koji misle da će naučiti njemački jezik kada se zaposle u Njemačkoj, i naznače da poznaju jezik na A1 nivou (ne lažem, majke mi!). Kada dođe do provjere znanja, počnu da se znoje, izvlače se da nisu obnavljali, i sami sebe dovode u neprijatnu situaciju.

Ne znam šta misli da će postići sa tim, ali tebi predlažem da to nikad ne radiš, pa čak ni ako ti gori pod nogama za poslom! Reputacija je u pitanju, i danas je vrlo lako saznati sve o svakome.

Ne igraj se.

3. Apliciraj za isti posao preko dvije ili više agencija.

Ako dosad nisi znao kako regruteri zarađuju, onda evo prilike da saznaš: regruter dobija svoju proviziju od klijenta samo onda kada uspješno posreduje pri zapošljavanju jednog kandidata, i kada taj kandidat prođe kroz određeni probni period (tokom kojeg regruter garantuje za njega, pa se zove i garantni period).

Pokušaj da se staviš u kožu regrutera.

On svo svoje vrijeme i resurse usmjeri na tebe i tvoje zapošljavanje, da bi kasnije saznao da si, prije nego što si došao kod njega, aplicirao preko nekog drugog regrutera. Mi u Crnoj Gori kažemo „Ko prvi đevojci, njegova đevojka“, pa tako i provizija ide onome ko prvi uspije da zaposli kandidata. Znači da je ovaj nesrećni regruter ne samo izgubio svoje vrijeme nego i novac za koji je radio. Zašto bi opet želio da sarađuje sa tobom?

Znam da sada razmišljaš da imaš puno pravo da tražiš posao na više mjesta, i to jeste skroz OK, pod uslovom da si upozorio svog regrutera da si već pokušao preko neke druge agencije ili direktno kod poslodavca.

4. Ne javljaj se na telefon i ne odgovaraj na mejlove.

To što nisi dostupan za razgovor, već se „kriješ“ iza poruka, može da signalizira da nešto nije u redu. Znam da ima ljudi koji ne vole telefonske razgovore (skroz se prepoznajem!), ali porukom ne možeš sve da riješiš.

Takođe, ako ti regruter pošalje mejl sa nekom ponudom, potrudi se da odgovoriš u razumnom roku, pa i ako ti se ponuda ne dopada. Jedan kratak email u kom ćeš se zahvaliti na izdvojenom vremenu, interesovanju i pruženoj prilici, i najljubaznije odbiti ponudu ne košta ništa! Zapravo košta – 2 minuta tvog vremena. Šta je to u poređenju sa lošom reputacijom?

Napominjem da su regruteri veoma fleksibilni kada rade sa kandidatima za koje se pokaže da zavređuju njihovu pažnju i vrijeme, i uz to su i sami fleksibilni, jer na kraju krajeva – iz tog procesa svi moramo da izađemo kao pobjednici: poslodavac sa vrijednim radnikom, ti sa poslom koji ti je potreban, a regruter sa njegovom naknadom za dobro obavljen posao. Win-win za svakoga!

5. Potpiši ponudu za posao, pa onda nestani!

Ovo je nešto što mi se desilo sa nekim kandidatima par puta na samom početku, i što je uticalo na to da izgubim vrijedne partnere i klijente!

Ako prođeš intervju i dobiješ ponudu koju nisi siguran da želiš da prihvatiš, jednostavno je. Ne prihvataj je! Zahvali se, kao što smo već rekli, i pristojno odbij ponudu!

Zašto? Jer je kompanija za koju je trebalo da radiš sada opet na samom početku, izgubila je dosta vremena, povjerenje u tebe, kao i povjerenje u sposobnosti regrutera. Sa druge strane, reputacija regrutera je dovedena u pitanje, takođe je izgubio dosta vremena, a ujedno i novac. Kandidat koji ne može da održi datu riječ i da ispuni svoje obaveze je neko ko je neodlučan i na kraju dana – osoba sa kojom ni regruter ni poslodavac ne žele više da rade. Blacklisted!!!

Postoje još neke situacije koje te mogu dovesti do ove tajne liste:

 • Aplicirao si za posao preko agencije za zapošljavanje, ali i direktno kod klijenta. Osim što regruteri ovo ne vole, nisu ni poslodavci preoduševljeni, jer to znači da nemaš povjerenja u svog regrutera i da želiš da ga zaobiđeš, a to odaje utisak nepovjerljivosti.
 • Prihvatio si ponuđene uslove, ali kad je trebalo da potpišeš tražio si veću platu jer si se preračunao (neoprezan i nesiguran!), ili si shvatio da je posao predaleko od tvoje kuće (lijen i nezainteresovan!), ili ti roditelj ne dozvoljava (?!?!?!?!)
 • Nisi se pojavio prvog dana na poslu (ne smijte se, događa se!)
 • Krivično si osuđivan
 • Otvoreno koristiš opojna sredstva
 • Zoveš svakog Božijeg dana da provjeriš svoj status, pišeš regruteru mimo radnog vremena i u kasnim večernjim satima (bolje rečeno – ranim jutarnjim!) i ako ne odgovori u kratkom roku, bombarduješ ga na svim društvenim mrežama

 

Vrlo je vjerovatno da, ako si nekada uradio nešto od pomenutog, tvoje ime već blista na jednom od ovih spiskova.

Priznajem, nekada nije do tebe!

Nekad postoje stvari na koje ne možeš da utičeš, ali se makar osiguraj da ćeš uraditi sve što je do tebe da ne upadneš u jamu koju sam sebi kopaš.

 

Za kraj, evo nekih stvari na kojima možeš da poradiš odmah:

 • Online prisustvo: sredi svoje profile na društvenim mrežama (akcenat je na LinkedIn-u, pa se potrudi da popuniš profil relevantnim iskustvima, traži endorsement od poznanika, traži preporuke od prethodnih saradnika…)
 • Uvijek budi spreman za intervju: bez obzira što ti je materija poznata, svaki intervju je različit na svoj način. Istraži kompaniju što pažljivije i naoružaj se podacima.
 • Poveži se sa regruterima online. Tako ćeš ih bolje razumjeti jer ćeš moći da pratiš njihova interesovanja i da se na to „zakačiš“ ako ti nekim slučajem na razgovoru nestane „materijala“ za priču. Pokaži da ti je stalo!
 • Zapamti – svaki razgovor sa regruterom je jedna vrsta intervjua, pa budi oprezan i pokaži od starta da si profesionalan kandidat koji zavređuje pažnju.

 

A šta ako si već na crnoj listi?

Možeš da pokušaš da ispraviš situaciju. Objasni da ti je žao, zamoli za još jednu priliku i pokaži da si pouzdan i profesionalan kandidat. Zatraži iskreni feedback o tome kako da sledeći put ne upadneš u istu zamku, i pokažeš se kao bolji kandidat na svakom sledećem intervjuu.

 

 

Bojana Perović  

 

Priključi se našoj Facebook grupi i od septembra te čeka mnoštvo korisnih savjeta, besplatnog materijala i mnogo interesantnih podataka koje ne smiješ propustiti! 🙂