12 alata za produktivan rad od kuće

Već godinama unazad, zapadni svijet poznaje remote work ili rad od kuće i u redovnim okolnostima. Na vrata Balkana, jače je pokucao sa uvođenjem vanrednog stanja uzrokovanog korona virusom.

Većina naših sugrađana od skoro se po prvi put susrijeće sa obavljanjem posla van tradicionalnog mjesta – kancelarije. Rad od kuće nije ništa manje vrijedan ili manje naporan, od rada u kancelariji. Naprotiv, možda čak i vrjedniji pa i naporniji, jer iziskuje veći stepen organizovanosti, koncentracije i snalažljivosti.

U zavisnosti od posla, za obavljanje posla od kuće najčešće će vam biti potrebni:

  • Mirno mjesto
  • Internet konekcija
  • Računar
  • Volja za rad

Većina kompanija ali i freelancera i u standardnim okolnostima koristi određene alate u radu, pomoću kojih se lakše organizuju i efikasnije posluju. U nastavku teksta predstavljamo vam nekoliko alata koji su nam u dosadašnjem radu bili od izuzetne koristi:

Asana

Asana je veb i mobilna aplikacija dizajnirana da pomogne timovima da organizuju, prate i upravljaju svojim radom. Asana pojednostavljuje upravljanje projektima i timskim radom. U Asani možete planirati projekte i dijeliti odnosno delegirati zadatke drugim članovima tima ali i sebi. Asana vam šalje mail napomene da imate određeni zadatak i u tom smislu služi kao odličan podsjetnik.

Slack

Slack je prilično jednostavna aplikacije koja u sebi sadrži funkcionalnosti elektronske pošte, chat aplikaciju i dijeljenja dokumenata na vrlo efikasan način. Sav sadržaj unutar Sleka može da se pretraži, uklučujući i datoteke, konverzacije i ljude. Moguća je laka integracija velikog broja aplikacija u Slek  Neke od najvećih integracija su: Google Drive, Trello, Dropbox, Box, Heroku, IBM Bluemix, Crashlytics, GitHub, Runscope i Zendesk.

Zoom

Zoom je sredstvo video komunikacije namijenjeno za video i audio sastanke, konferencije, pregovore, treninge i webinare. Moguće ga je koristiti uz pomoć mobilnih telefona, kompjutera, laptop računar, tableta i drugih elektronskih uređaja. On omogućava i dijeljenje dokumenata, fotografija i video snimka, dijeljenje ekrana sa učesnicima u komunikaciji, korištenje online table za pisanje i prezentacije, snimanje komunikacije sa MP4 ili M4A.

Google Hangouts

Google Hangouts omogućava razgovore između dva ili više – čak do 150 korisnika, i to potpuno besplatno! Usluzi se može pristupiti putem Interneta preko veb lokacija Gmail ili Google+ ili preko mobilnih aplikacija dostupnih za Android i iOS.  Istorija ćaskanja se čuva online a fotografije se mogu dijeliti tokom razgovora, koje se automatski prenose u privatni Google+ album. Korisnici takođe mogu u svojim porukama koristiti simbole emojija u boji.

HubSpot

HubSpot je marketinški softver koji povezuje širok spektar marketinških aktivnosti u snažan integrisani sistem koji obuhvata alate za kreiranje sadržaja, pretvaranje posjetilaca u potencijalne klijente i analiziranje marketinških performansi. Takođe, HubSpot pruža mogućnost obavještavanja o tome ko je i kad otvorio vaš mejl, što nam se iskreno najviše dopada 🙂

Facebook Creator Studio

Facebook Creator Studio okuplja sve alate potrebne za efikasno postavljanje, upravljanje, unovčavanje i mjerenje sadržaja na svim vašim Facebook stranicama i Instagram nalozima. Pomoću ovog alata možete da planirate unaprijed svoje objave, što zna posebno biti korisno kada imamo pune ruke posla.

Google Calendar

Google Calendar je Google-ov servis namijenjen za upravljanje vremenom i zakazivanje sastanaka, a omogućava korisnicima da stvaraju i uređuju događaje i  služi kao podsjetnik. Lokacije događaja se takođe mogu dodati i mijenjati i mogu biti pozvani i drugi korisnici. Korisnici mogu omogućiti ili onemogućiti vidljivost posebnih kalendara, uključujući rođendane, praznike i slično. Sinhronizuje se sa kalendarom na smart telefonu i obavještava nas o svim prestojećim sastancima unaprijed.

Sticky Notes

U pitanju je aplikacija za računare uključena u Windows. Program omogućava korisnicima da prave bilješke na ekranu koje funkcionišu kao podsjetnici. Takođe, moguće je istu preuzeti i na mobilnom uređaju i sinhronizovati je sa onom na računaru. Na ovaj način dobre ideje koje naiđu u nekim čudnim momentima neće pobjeći – zapišite u ovoj aplikaciji bukvalno sve što vam padne na pamet i iste će vas čekati na vašem računaru 🙂

Canva

Canva je poprilično jednostavna aplikacija za grafički dizajn koju veliki broj nas poznaje. Najčešće se koristi za izradu vizuala na drušvenim mrežama, ali nudi različite šablone poput onih za CV, vizit karte, i slično.  U Canvi je moguće napraviti i prezentacije a nudi upotrebu fotografija, videa, svih boja, naljepnica, ilustracija, teksta i dr.

Google Drive

Veliki broj poslovnih ljudi ne zna koliko je ovaj alat koristan. Google Drive pruža uslugu skladištenja i sinhronizacije datoteka koji je povezan sa vašim mail nalogom, i možete ga pokrenuti sa bilo kog računara – dovoljno je da se ulogujete u svoj Gmail nalog. Google Drive omogućava korisnicima da smiještaju datoteke na svoje servere, sinhronizuju datoteke na različitim uređajima i dijele datoteke.  Korisnicima nudi 15 gigabajta besplatnog prostora za skladištenje. Korisnici mogu da mijenjaju podešavanja privatnosti za pojedinačne datoteke i mape, uključujući omogućavanje dijeljenja sa drugim korisnicima ili objavljivanje sadržaja javnim. Sadržaj koji se nalazi na Google Drive-u ima svoj link, pa je dijeljenje istih veoma lako i brzo.

SAVJET: Možete ga instalirati na svom računaru u vidu Drive File Stream foldera, radi lakše preglednosti.

Dropbox

Dropbox je usluga cloud skladištenja, što znači da možete kopirati datoteke u oblak i kasnije im pristupiti, čak i ako koristite drugi uređaj. Funkcioniše slično kao Google drive. Dropbox neće automatski kopirati sve datoteke već ćete morati da odaberete koje želite da sačuvate.

Cam Scanner app

Ovo je besplatna mobilna aplikacija koju možete skinuti na Play prodavnici. Ova aplikacija omogućava skeniranje (fotografisanje) dokumenta, uređivanje ( boja, kropovanje) te čuvanje u PDF ili JPG formatu, brisanje stranica, sastavljanje stranica u jedan dokument, promjenu redosljeda stranica u dokumentu, promjenu naziva dokumenta. Poprilično je laka za korištenje i veoma služi svrsi.

Da li i vi koristite neke alate koje nismo nabrojali a bili bi od koristi svima koji se prvi put susreću sa radom od kuće?

Pišite nam 🙂

Ivana Dragović

ivana, dragovic