7 Lekcija O Karijeri Koje Možemo Naučiti Iz Serije “Game Of Thrones”

U poslu regrutera, često se dogodi jedan težak i naporan dan, nekad i sedmica. Od neprestane „borbe“ sa različitim kandidatima i klijentima, kao i konkurencijom koja grabi da zauzme „prijesto“, borimo se i sa „zidovima“ koji stoje na putu kvalitetnim kandidatima da se zaposle. Nerijetko jedan takav dan zovem „epizodom Igre prijestola“. Možda možemo naučiti mnogo toga iz ove serije, ukoliko je pažljivo budemo analizirali.
Konačno, dugo očekivana sedma sezona ove najgledanije serije „Game of Thrones“ (Igra prijestola) prikazana je na HBO televiziji prije samo par dana. Polako dolazi do raspleta i mnoge stvari iz prethodnih sezona bivaju jasnije. U čast sedme sezone, otkrivamo vam neke od savjeta vezanih za posao koje smo mogli naučiti iz ove serije.

UPOZORENJE: SPOILERI STIŽU (baš kao i zima!)

Ukoliko niste odgledali prethodnu, šestu sezonu, onda se zaustavite ovdje!

LEKCIJA 1: Izgradite mrežu kontakata i ojačajte partnerstva

Baš kao i Jon Snow i Sansa Stark koji pokušavaju da povrate njihov dom Winterfell (Oštrozimlje) gradeći nova i oživljavajući stara partnerstva, i vi treba da izgradite dobru mrežu kako biste lakše došli do posla iz snova. Bilo da su u pitanju poznanstva sa agentima za zapošljavanje/regruterima ili vaša konekcija sa zaposlenim u nekoj prestižnoj kompaniji, građenje mreže kontakata vam svakako mnogo može pomoći u potrazi za poslom. Bilo da je riječ o društvenim mrežama (od kojih ističem LinkedIn), ili o ličnom kontaktu, poenta ostaje ista: umrežavanje je ključ uspjeha.

LEKCIJA 2: Niko nije nezamjenljiv!

Tek što smo počeli da upoznajemo i volimo Neda Starka, njemu ode glava! Šok i nevjerica! Na koji način serija može opstati, bez našeg omiljenog lika? Nedugo zatim, i ostali naši favoriti, drugi članovi porodice Stark, bivaju ubijeni… Onda shvatimo da su svi oni zamjenljivi – the show must go on.

Tako je i u poslu. Često možemo čuti da najbolji radnici jedne kompanije iz nekog razloga daju otkaz ili ostaju bez posla. Plašimo se da apliciramo za upražnjeno radno mjesto, pitamo zbog čega je taj radnik napustio organizaciju i očekujemo da kompanija pronađe nekoga sličnog onome koji je otišao, a veoma često se sa tim „nekim“ ne možemo poistovjetiti. Zbog toga dižemo ruke od aplikacije za taj posao. Zaboravljamo na to da ovo treba posmatrati kao šansu, jer kompanijama često ni ne treba kopija prethodnog zaposlenog, već neko sa novim, svježim idejama i načinima razmišljanja. Sigurno većina njih voli i cijeni inovacije i inovativne mlade ljude. Dakle, ne plašite se da zamijenite nekog koga smatrate nezamjenljivim, jer u većini slučajeva on to nije. Što nas vodi ka sljedećem koraku: aplicirajte, a kada dobijete priliku….

LEKCIJA 3: Naučite kako da se predstavite na intervjuu

Kandidat: „Ja sam Daenerys U-Oluji-rođena od kuće Targaryen, prva njenog imena, nepovrijeđena, kraljica Andala i Prvih ljudi, Khaleesi Dothrakija, lomitelj lanaca i majka Zmajeva…“
Poslodavac: „U redu, kada možete da počnete?“

** (Upozorenje: Ne pokušavajte ovo prilikom intervjua, jer možete biti odbijeni – iz veoma očiglednog razloga)**

Naravno da svi znamo da kažemo svoje ime, prezime, godine, struku i zanimanje prilikom intervjua. Neki čak idu dotle da pominju svoje kućne ljubimce, hobije, interesovanja itd. Ali, kada poslodavac traži da se predstavimo, to nisu informacije koje želi da čuje. Ne zaboravite da poslodavac odnosno intervjuer može pronaći sve ove podatke u vašoj biografiji, pa nema potrebe da ih ponavljate.

Umjesto toga, ukratko kažite ko stoji iza vašeg imena: šta znate najbolje da radite, šta vas izdvaja od drugih kandidata, koji su vaši ciljevi (preporučuje se stavljanje akcenta na dugoročnim), zbog čega kompanija treba baš vas da zaposli. Objasnite im da su dobre vještine komunikacije vaše oružje – osim ako znate da poslodavac traži introverta, ili ako se prijavljujete za posao bibliotekara.

LEKCIJA 4: Ne plašite se ozloglašenih lidera

U većim kompanijama ponekad može postojati jedan Joffrey – okrutni, ozloglašeni vođa, koji svom timu čini više zla nego koristi. Lider željan moći, koji je nekada u prilici da bira ko će da „preživi a ko da umre“, odnosno ko će opstati u timu, a kome će se vrata zatvoriti. Kada se upoznate sa vašim Joffrey-em, pokušajte da ostanete smireni, budite iskreni i otvoreni prema njemu. Objasnite mu da ste novi u kompaniji, da je saradnja ključ uspjeha jednog kolektiva i da je vama u ovom momentu veoma bitna, i naravno – pohvalite ga i zahvalite se na njegovoj spremnosti da vam izađe u susret i pomogne. Ako ovo ne upali, osedlajte najbližeg konja i jašite kroz šume svih Sedam kraljevstava i nikad se nemojte vratiti!

Ha, ha! Ne baš.

Sjetite se da se loše stvari dešavaju lošim liderima (sam Joffrey, kao i njegov deda Tywin Lanister, završili su neslavno). Pokušajte da se ne obazirete na loše lidere. Nastavite dalje, i…

LEKCIJA 5: Ojačajte savez sa jakim mentorima

Dobri mentori od samog starta pomažu da dostignete nivo jakog lidera u budućnosti. Sjetite se da je Sansa Stark prošla kroz uloge vesele djevojčice, zaljubljene u omraženog vođu i pritom bespomoćne, do jake žene, vođene savjetima Lorda Baelisha, koji joj je pomogao da pobjegne iz Kraljeve Luke. Iako vođena proračunatim i lukavim Baelishom, Sansa je uz njegove savjete naučila kako da igra ovu igru. Bran Stark je kao mentora imao trookog gavrana, a Daenerys je slušala starije i mudrije od sebe kako bi pravedno donosila svoje odluke i postala kraljica.
To dalje znači: nađite u startu dobrog mentora, jer će vam on pomoći da rastete, razvijate i usavršite neke svoje vještine.

LEKCIJA 6: Dolazi zima…

Duga i hladnaaa… Hm, ne, Josipa Lisac se neće pojaviti u prvoj epizodi sedme sezone, ali hoće Ed Sheeran (podatak koji nema nikakve veze ni sa zimom, ni sa lekcijom broj 6 zapravo). Dakle, zima dolazi, i morate biti spremni. Dok vaš tim sjedi u svojim foteljama, radeći posao koji voli, ušuškan u sigurnost koju mu pruža organizacija, „Bijeli Hodači“ se neprimjetno primiču i prijete ostvarenju kolektivnih ciljeva.

Uradite sve u svojoj moći da budete spremni za zimu – pripremite se na sve neuspjehe koji će jednog dana naići. Iskoristite „tople ljetnje dane“, tako što ćete se na vrijeme upoznati sa promjenama na tržištu, proučiti konkurnciju, edukovati i pripremiti vaš tim na ono što može doći veoma brzo. A kada dođe zima…

LEKCIJA 7: Ustanite nakon neuspjeha, i nastavite dalje

Čak i pod vođstvom pravog lidera, sigurno će vam se desiti da u jednom momentu doživite neuspjeh. U tom trenutku, to može izgledati kao da je stigao i vaš kraj i da će „vaša glava uskoro biti na panju“. Jon Snow se uspio vratiti u igru i nakon 6 uboda od strane njegovih prijatelja iz Noćne straže u šestoj sezoni. Ok, možda nemate Crvenu Ženu u blizini, ali sve što vam treba jeste upornost, samopouzdanje i strast prema vašem poslu. Ovo pravilo moguće je primijeniti i u slučaju da budete odbijeni prilikom aplikacije za posao – ustanite, otresite prašinu, i vratite se na početak.

Ako i vama pronalaženje posla liči na pravu borbu za Gvozdeni tron, možda će vam neke od ovih lekcija koristiti. Željeli bismo da čujemo i vaša mišljenja – da li ste i vi nešto korisno naučili iz ove serije?