5 stvari koje nisu poželjne na razgovoru za posao

Kao što postoje stvari koje je poželjno reći i pitati na razgovoru za posao, tako postoje i pitanja koja nije poželjno postaviti i i odgovori koje nije poželjno dati.  Dovoljno jasna informisanost o kompaniji  je nešto što poslodavac očekuje i veoma cijeni. Zato ti preporučujemo da se vodiš sledećim stavkama na početku puta ka uspješnoj karijeri.

1.Kašnjenje na razgovor za posao

Kašnjenje bilo gdje? Pa možda bi i moglo da ti se oprosti. Ali na razgovoru za posao? Ne bih rekla. Kako najlakše da dokažeš poslodavcu da želiš taj posao i da si prava osoba? Jednostavno – pojavi se 5 minuta prije vremena. Sigurna sam da ne želiš da odmah na početku imaš upisan minus. Jer taj minus je sasvim dovoljan da se poslodavac predomisli i odabere onog tačnijeg, a samim tim odgovornijeg.

2.Neusaglašena neverbalna komunikacija

Mnoga istraživanja su pokazala da neverbalna komunikacija utiče čak 55% na poslodavca pri obavljanju intervjua. Prvi utisak svakako pored tvog CV-a jeste govor tijela. Zato je jako bitno da se na vrijeme pripremiš i za taj način ”nijemog intervjuisanja”. Stisak ruke koji je i prvi kontakt neverbalne komunikacije će svakako reći dosta o tebi.  Kontakt očima, odmah potom, jedna je od važnijih stavki kada stupamo u komunikaciju sa drugima. Ukoliko su ti ruke prekrštene to može nagovještavati da si zauzeo odbrambeni stav što se poslodavcu nikako neće svidjeti.  Zato ne preporučujemo pogled u pod ili u stranu jer odaje utisak sumnjive osobe, ili osobe koja nešto krije.

3.Postavljanje pitanja o povlasticama na razgovoru za posao

Na prvom si razgovoru za posao. Do sada je tekao savršeno. Poslodavac je pokazao interesovanje, kao i ti. Još jedno pitanje te dijeli od konačne odluke.  Poslodavac izgovara: Da li imate možda nekih pitanja, a ti ni pet ni šest nego: „A koja je predviđena  zarada?“ Bum! Poslodavac te vraća na početak. Opet si ista ona osoba koja tek ulazi u kancelariju na intervju. Poništio si sav onaj pozitivan utisak koji je poslodavac stekao do sada o tebi. Tim pitanjem si dao odgovor na mnoga pitanja koja nisu ni postavljena. Pitanja o tome koliko si odgovoran, posvećen, zainteresovan za kompaniju i na kraju spreman na konstantan rad. U suprotnom raspitaj se o nekim značajnijim stvarima koje se tiču posla, i postavi pitanja zahvaljujući kojima će poslodavac imati priliku da te procijeni kao osobu od odgovornosti.

4.Govoriš loše o bivšem poslodavcu ?

Nikada, ali nikada nemoj govoriti loše o bivšim poslodavcima na intervjuu. Time ćeš predstaviti sebe kao nezadovoljnu, osobu spremnu na konflikt. A to ti sigurno nije cilj. Poslodavac može steći utisak da ćeš, na kraju tvog angažmana, i o njemu pričati na sličan način. Stoga budi pažljiv na koji način govoriš o bivšim poslodavcima u trenutku kada se dohvatiš te teme.

5.Nepripremljenost

Čuo si preko nekog poznanika da traže kadar za tvoju struku i misliš informisao si se dovoljno. Saznaćeš ostatak na razgovoru. Pogrešno. Zamisli situaciju gdje se pojavljuješ na razgovor za posao, polu pripremljen! Poslodavac ti postavlja pitanje „Šta znaš o našoj kompaniji?“ a ti odgovaraš sa ,,paa…nisam siguran…Vi se bavite proizvodnjom tekstila, zar ne?” Poslodavac te blijedo gleda a još ozbiljnije odgovara: ,,Proizvodnjom tapeta, gospodine.” Nijemo se gledate. Ne želiš da se razgovor za posao završi na takav način? Zato iskoristi sve opcije koje ti daju mogućnost da se na vrijeme pripremiš i informišeš i izbjegneš neprijatnu situaciju napuštanja sastanaka zbunjen ili iznenađen.

 

Sada, pošto znaš kako i na koji način da pristupiš razgovoru za posao, savjetujemo te da klikom ovdje naučiš nešto više o tome koje su to stvari koje si do sada ignorisao pri traženju posla a koje ti mogu biti od značaja.

 

Nataša Veljović