Gdje griješiš u prijavi za posao?

Hej ti, što vječno tragaš za idealnim zaposlenjem!

Da, baš tebi se obraćam!

Da li ti je dosadilo da uporno apliciraš za posao koji baš toliko želiš i nikako da dobiješ makar nekakve povratne informacije od poslodavca?

Znam, znam… Sigurno ti je dosta svega! Počinješ polako da gubiš nadu da ćeš pronaći posao svojih snova. Ma, bilo kakav posao, na kraju krajeva! Samo da već jednom počneš raditi.

Spremi se da čuješ gorku istinu odmah u samom startu:

Razlog zbog kojeg ne pronalaziš posao je nedostatak jasne strategije!

 

(Sigurno se pitaš – zar mi treba strategija za traženje posla? Treba. Itekako! Pročitaj ovaj tekst i biće ti jasno zbog čega; uz to, kao mali poklon od nas, kada se prijaviš na našu mejling listu, dobijaš smjernice za kreiranje sopstvene strategije!)

 

Zadovoljstvo mi je da ti predstavim Petra.

Petar je bio u potrazi za poslom, baš kao i ti. Petar takođe nije znao da postoji tamo neka strategija za traženje posla.

Pokušavao je na sve načine, tražio posao u novinama, na online platformama za zapošljavanje, na svim društvenim mrežama, raspitivao se kod prijatelja, odlazio direktno od vrata do vrata kompanija, ali, nažalost, to nije urodilo plodom. Postajalo je sve teže i teže, i činilo se izvjesnim da nikada neće naći posao 🙁

Ali…

Onda se sve promijenilo preko noći!

Sreo je svog školskog druga Marka. Marko mu je, na osnovu ličnog iskustva, predložio da investira u sebe i angažuje karijernog kouča.

Petar je bio skeptičan.

Šta je to karijerni kouč?

I zašto bi trebalo da nekog angažuje da mu pomogne u potrazi za poslom?

Šta to može da nauči, a da već ne zna i sam? Koje vještine može steći, a da ih već ne posjeduje?

I koja je vjerovatnoća da će njegova potraga za poslom nakon saradnje sa karijernim koučem uroditi plodom?

Pitanja su se nizala jedno za drugim…

A onda je odlučio da napravi prvi korak…

 

Želio je da se informiše o karijernom koučingu i otkrije njegove benefite.
Shvatio je da proces traženja posla danas ne predstavlja samo čistu potragu za zaposlenjem, već je to jedan kompleksan proces lične promocije i da nije moguće isticati se u moru drugih kandidata ukoliko ne znamo koje su naše prave vrijednosti!

U suštini, ono što mu je bilo jasno od starta jeste to da je potrebno prvenstveno da razumije gdje se nalazi SADA i gdje želi da se nađe u BUDUĆNOSTI.

Imajući u vidu kompleksnost procesa traženja posla, Petar je shvatio u čemu je griješio i zbog čega do sada nije dobijao odgovore na svoje mejlove….

 

Istina mu je bila pred nosom cijelo vrijeme, a nije je vidio!

 

Petar nije nimalo bio drugačiji od ostalih kandidata! Nije nikada slao motivaciono pismo, njegov CV je bio sličan bilo kom drugom CV-u, nije znao kako da privuče pažnju poslodavca i to je bio njegov najveći problem!!!

Sam nije znao na koji način da se izdvoji od drugih. Na šta da se fokusira? Kako da istakne svoje vještine? Na koji način da se promoviše i brendira? Sa kim da se poveže? …

Rezultati njegove potrage su bili sledeći: u poslednjih mjesec dana poslao je CV na čak 20 adresa, dobio svega 6 odgovora i NITI JEDAN POZIV NA RAZGOVOR ZA POSAO!

Shvativši da je bolje da investira u sebe, nego da izgubi još dragocjenog vremena, Petar se bacio u potragu za profesionalcima koji će mu pomoći. Lako ih je pronašao – tim agencije Minuta Consulting je bio ono što mu treba, bilo mu je sasvim jasno.

Pokucao je na naša vrata…

 

Šta se dalje dogodilo, ostavljamo ti da nagađaš…

Ma ne, šalim se. Ispričaću ti cijelu priču, jer zaslužuješ da znaš.

Naš tim je počeo vrijedno raditi sa Petrom. Došli su do zaključka da svako zaslužuje karijeru koja će mu omogućiti da raste i razvija se na ličnom i poslovnom planu, i da je to moguće kroz pravilno postavljene ciljeve i dobro isplaniranu akciju!

Karijerni koučing je za Petra bilo predivno iskustvo!

Zahvaljujući testovima ličnosti, motivacije i timskih uloga, otkrio je svoje prednosti i nedostatke, naučio kako da se sa njima suoči, i na koji način može da ih iskoristi u poslu.

Intervju koučing je pomogao Petru da prepozna svoje ključne vještine i postignuća na prethodnim poslovima, koja je bilo neophodno istaći.

Dobio je novi CV, moderno dizajniran prema najnovijim svjetskim i evropskim standardima!

Dobio je smjernice za pisanje motivacionog pisma.

Dobio je savjete kako da se istakne već prilikom prvog susreta sa poslodavcem.

Mi sm razumjeli Petrovu situaciju i pomogli smo mu da definiše specifične ciljeve i jasne smjernice ka njihovom ostvarenju. Razgovarali smo o barijerama (internim i eksternim) koje ga odvlače od njegovih ciljeva. Zatim smo razvili plan akcije koji smo podijelili na korake za svaku narednu nedelju. Sretali smo se jednom sedmično, kako bismo razmijenili iskustva i ustanovili koji su sljedeći koraci.

Kakav je bio rezultat koučinga?

  • 12 poslatih aplikacija,

  • 8 odgovora na njegove mejlove, i

  • 5 intervjua za posao!

Naredne sedmice Petar je čak imao opciju da bira između 3 ponuđena posla!

Na kraju, odabrao je posao koji je najviše odgovarao njegovim vještinama, koji ga ispunjava jer ga radi s ljubavlju, i koji mu pomaže da se usavrši na poslovnom planu.

I živio je srećno, do kraja života… 🙂

 

A ti?

Da li bi pristao da uđeš u ring sa Tajsonom bez prethodne pripreme sa trenerom? 

Naravno da NE!

Pa onda, zbog čega bi ušao na tržište rada potpuno nespreman!? 

Nemoj da lutaš i da se zapetljavaš dublje – ovdje pogledaj kako možemo pomoći i tebi!

 

Ako ti treba novi CV, ne oklijevaj da nam se obratiš na office@minutadoposla.com

Ukoliko želiš da budeš u toku i da primaš besplatne savjete za unapređenje karijere jednom mjesečno, prijavi se na naš Newsletter klikom na ovaj link.