Manama (Bahrein) – najbolja destinacija za življenje

Život u novom okruženju, a posebno u novoj državi sa sasvim drugačijom kulturom od naše, uvijek predstavlja veliki izazov. Naprosto, teško je zamisliti kako će život u inostranstvu izgledati ako samo kupiš kartu u jednom smjeru i odeš!

Za mene, život i rad u inostranstvu je bilo fantastično iskustvo, dijelom zato što sam se trudila da držim svoja očekivanja pod kontrolom. Sigurna sam da mi je to pomoglo da se lakše prilagodim, i sada smatram da je zapravo ta hrabrost potrebna da se odlučiš da odeš daleko od rodnog gnijezda, o kojoj se toliko priča, precijenjena!

Iako, moram priznati, postoje mnogi nedostaci kada živiš daleko, broj benefita je mnoooogo veći.

Ali, to je tema za neki drugi blog…

 

Iako nisam okusila kulturu Bliskog Istoka na svojoj koži, u svakodnevnoj sam komunikaciji sa klijentima i partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuwaita, Bahreina, Saudijske Arabije. Takođe, održavam kontakt sa velikim kandidata kojima sam pomogla da se zaposle u nekoj od država Bliskog Istoka. I interesantno je da većina njih smatra Bahrein njihovom sledećom stanicom!

Nije ni čudo: rezultati istraživanja sprovedenog u novembru 2017-te godine pokazali su da Manama, glavni grad Bahreina, nudi najbolje uslove za imigrante, u odnosu na 50 drugih gradova koji su bili uključeni u istraživanje (više informacija o istraživanju možeš naći na ovom linku

Zbog čega je to tako?

Pa, prvenstveno, život u Bahreinu te stavlja u centar Persijskog zaliva – finansijskog središta i kulturalnog srca ove regije. Kraljevina Bahrein, smještena na 33 ostrva, je već decenijama zanimljiva destinacija za mnoge strance. Najveće od tih ostrva, na kome se nalazi i glavni grad Manama, povezano je sa Saudijskom Arabijom na zapadu zahvaljujući mostu dugačkom 25 kilometara.

Pri pomenu Bahreina, i Bliskog Istoka uopšte, mnogi pomisle na pustinju, beduine i kamile. Da li je tako? Zahvaljujući pronalasku nafte, prvobitan način života u ovoj regiji je počeo da se mijenja, pa su tako nastajale i nove profesije i zanimanja. Usljed strategijskog položaja u zalivu, Bahreinu se smiješila prilika da postane trgovinski, finansijski, kulturni i turistički centar regiona. Nažalost, zahvaljujući tadašnjoj političkoj situaciji u zemlji, Bahrein je ovu šansu propustio, ali je Dubai preuzeo taj primat.

Bahrain je danas kraljevina sa razvijenim lokalnim turizmom. Njegov glavni grad Manama broji oko 200 hiljada stanovnika, a interesantno je to da su 45% strani državljani koji žive i rade u ovoj zemlji. Ono što većina stranog stanovništva ističe jeste da se ovdje osjećaju kao kod kuće, da su ljudi gostoljubivi i veoma prijatni. Uz to, ne postoji obaveza učenja arapskog jezika, što dodatno čini ovu Kraljevinu atraktivnijom.

U Bahreinu postoji i staza za Formulu 1, koja započinje ovdje, a završava se u susjednom Abu Dhabiju. S obzirom da se trke Formule 1 događaju jednom godišnje, na istoj stazi se nekoliko puta mjesečno održavaju razne trke automobila različitih kategorija, maratoni, štafete, a velike automobilske kuće kao što su Honda, Tojota i Porše zakupljuju stazu u svrhu testiranja svojih novih automobila. Bez sumnje da za ljubitelje takvih sportova ovi dani ispunjeni adrenalinom predstavljaju pravu svečanost.

Postoji još jedan razlog da posjetiš Bahrein: Drvo života – najupornije i najusamljenije drvo na svijetu!

Preko 400 godina raste u sred pustinje, dokazujući da se sve može kad se hoće. Ovo čudo prirode je godinama atrakcija turista širom svijeta. Ono stoji samo i ponosno na vrhu pješčanog brijega visokog 8 metara, kilometrima daleko od drugih stabala, i bez ijednog dostupnog izvora vode! Visoko gotovo 10 metara, ono nastavlja da raste uprkos visokim temperaturama i nedostatku svježe vode i hranljivih materija.

Osim toga, turisti vole posjetiti i Nacionalno pozorište sa 1001 sjedištem, po ugledu na priče iz “Hiljadu i jedne noći”.

Bahrein je jedna od najliberalnijih muslimanskih zemalja, pa tako žene mogu da biraju da li žele da budu pokrivene ili da se oblače u zapadnjačkom stilu. Takođe, moguće je doći do alkoholnih pića u specijalizovanim prodavnicama, a služe se i u restoranima i hotelima. Isto tako, svinjsko meso je takođe moguće kupiti ili poručiti, a najpoznatije lokalno jelo je šavarma – jedna verzija girosa.

Jedno od najčarobnijih mesta je stara prestonica Bahreina – Muharak, gde se nalazi palata njihovog prvog vladara, a još mnoga interesantna mjesta možeš pogledati u ovom videu.

Stanovnici Bahreina njeguju multikulturalnost i veoma su otvoreni, a kriminala gotovo i da nema. Mnogo se ulaže u kulturu, što ovu uzbudljivu zemlju čini privlačnom za mnoge, pa i za mene.

Stavljam je definitivno na listu zemalja koje želim posjetiti!

 

B. Perović